חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

גוף ונפש

מה מתחבא מאחורי המחלה?

תמר בן שושן
האם הרפואה המודרנית נוגעת בשורש המחלות? האם המחלה היא "גורל", או שיש דרך לרפא את עצמנו? על מקור המחלות לפי הרפואה והפילוסופיה העתיקה ועל המחלה כמדריך פרקטי לשינוי וריפוי.

מאמרים

Chang your Heart

הנוף מחלון הרכבת הלך והיטשטש בגשם המתגבר. פשוט לא יאומן איך הכל משתבש לי. רציתי בסך הכל לנצל את היממה וחצי שנותרה לי בצפון צרפת בשביל לטייל קצת, ודווקא אחרי שבוע סביר למדי – התחיל לרדת הגשם הזה. רק הבוקר נגמרה הסדנה שבה השתתפתי והחברים המקומיים הציעו לנסוע לעיר לאן (Laon), כמה שעות נסיעה צפונה […]

אלימות – נקודת ההיפוך

סיפור אמיתי על הילדה שהייתי, המגלה את הכוח הפנימי

פלורנס נייטינגל – אחות חומלת ולוחמת

פלורנס נייטינגל (1820-1910),  מייסדת מקצוע הסיעוד המודרני, מוכרת לרבים כ"הגבירה עם המנורה", מפני שנהגה לעבור בלילות בין מיטות החולים ולבדוק לשלומם. היא לא הייתה רק "אחות רחמניה", אלא היוותה דמות מעוררת השראה ופורצת דרך בתחום הסיעוד, ההיגיינה וקידום מעמד האישה. על שמה נקראת השבועה אותה נושאות אחיות חדשות עד ימינו. כהוקרה לפועלה מצוין יום הולדתה […]

אמא תרזה – כוחה של אהבה

מדי פעם לאורך ההיסטוריה אנו שומעים על אנשים כמו אמא תרזה. אישה שוויתרה על חיים אישיים והחליטה להקדיש את כל חייה לטיפול באחרים. האם תרזה נולדה במקדוניה וכבר בגיל 12 החליטה להקדיש את חייה לעזור לעניים ולחולים. באחת הפעמים צוטטה כשאמרה כי כל העוני, ההזנחה והעזובה שראתה בהודו, נחרתו בנשמתה ושינו אותה. במסגרת פעילותה כנזירה […]

להכיר הומאופתיה

הומאופתיה היא שיטת טיפול המבקשת לטפל לא רק בסימפטום הרפואי או הנפשי, אלא בעיקר לשקם את כוח החיוּת של המטופלים על מנת שיוכלו לחזור למסלול חיים אופטימלי ומאוזן. מה כולל התהליך? וכיצד יכולים מטפל או מטפלת טובים לעזור לנו "לחזור אל העבר" ולתקן אותו, כדי לרפא את מכאובי ההווה?

מי מפחד מהאמת?

חלל האימונים של אמנויות הלחימה הוא מקום מקודש, מפני שיש בו סוד. הוא מאפשר לנו לגלות על עצמנו דברים שלא ידענו; לפגוש את האמת.

חמשת האלמנטים ברפואה הסינית

התרבות הסינית העתיקה הגדירה חמישה אלמנטים המסמלים שלבים שונים של זרימת הצ'י, או אנרגיית החיים. מהן אנרגיות המים? כיצד זורם הצ'י בעץ או במתכת? ואיך יכול מודל זה להיות קשור אלינו, ולסייע לנו בדרכנו הפיזית, הרגשית והרוחנית?

דוקטור, אני רק שאלה – האם אתה מרפא?

הקשר בין חולה לרופא הוא מפגש אנושי משמעותי, ברגעים בהם האדם נרעד, זקוק לעזרה, לתקווה ולאמפתיה. מי היו הרופאים הגדולים בהיסטוריה? מה עשה אותם לכאלה? מה אנחנו יכולים ללמוד מהם על מסתרי הריפוי?

אליזבת קובלר-רוס: כוהנת החיים והמוות

נדמה שהפחד הקמאי ביותר של האדם הוא הפחד מהמוות. ועם זאת, אין עוררין על כך שכולנו נמות, ביום מן הימים. סיפורה של הרופאה שחוללה מהפכה ביחסו של העולם המערבי לגוססים, לחולים ולבני משפחותיהם, ושינתה את הדרך בה אנו מתייחסים אל המוות

האם זהות יכולה להיות בחירה?

איך אנחנו מזדהים? האם אנחנו המגדר שלנו, המוצא שלנו, המקצוע שבחרנו? או שאנו מזדהים עם מה שמעבר לכל הזהויות השונות? במהותנו המשותפת כולנו בני אדם. אבל ההתפצלות שלנו לקבוצות ותתי קבוצות מובחנות, יכולה להיות מסוכנת אם לא נזכור את הבסיס המשותף לנו.

ד"ר אדוארד באך: סיפורו של רופא עם לב טהור

הכירו את ד"ר אדוארד באך, ואת שיטת הטיפול המבוססת על פרחים ומכונה על שמו: "פרחי באך". השיטה המיוחדת שפיתח מאפשרת מרפא אמיתי לכאבינו ולסבלנו – באמצעות פרחים

אל תיכנעו לפסימיות

לפעמים נדמה שבכל פינה בעולם ישנם כאב, אלימות, תוקפנות וחוסר אונים – גם ברמה הגלובלית, וגם בחייהם הפרטיים של בני האדם, והקצב המהיר של האסונות שמתרגשים עלינו משתק לפעמים. בזמנים כאלה חשוב לא לאבד ניצוץ של אור, של אופטימיות, ושל תקווה לחיים משותפים הרמוניים, כנים ובריאים

אמנות ההפסד

מה זה אומר "להפסיד בכבוד"? איזה כבוד יכול להיות בתבוסה? מה יכולים ללמד אותנו הכשלונות שלנו? ומדוע לדעת להפסיד זה בעצם לנצח?

חיפוש אחר ודאות

מה נוכל לעשות כאשר אנו מרגישים שהכל נשמט מאיתנו, כשהרוח מטלטלת את הסירה שלנו? יש דרך לבנות בתוכנו את היציבות ואת הוודאות – אבל עלינו להתחיל עכשיו

אותלו ואני

מה יכול המחזה אותלו ללמד אותנו על עצמנו? מה הוא יכול לספר לנו על אותם רגעים שבהם אנו אחוזי ספק עצמי, מפקפקים בעצמנו ולא סומכים על יכולותינו? איזה כוח מסמלת דסדמונה במחזה – ואיך יכול הכוח הזה לרפא את הספקות העצמיים שלנו?

דרכים אחרות של "חשיבה"

המחשבות שלנו מעצבות את העולם שאנו רואים, ובתרבות שלנו זוכה החשיבה הרציונלית להערכה רבה. אך המוח האנושי מסוגל לעוד מגוון רחב של דרכי חשיבה, כמו דמיון, השראה ואינטואיציה. אז איך אנחנו חושבים?

כלי השעמום

כדי להרחיק מעצמנו את תחושת השעמום המעיקה, המצאנו אינספור הסחות דעת. אך לאט לאט מתברר שהתמכרנו להסחות הדעת הללו, ושהן כבר אינן מאפשרות לנו לחוות את חיינו במלואם.

פראצלסוס: חמשת הגורמים למחלות

המחלות משפיעות על גופנו הפיזי – אך האם המקור שלהן הוא פיזי בלבד? על חמש הסיבות האזוטריות היכולות לגרום למחלות, ועל דרכי הריפוי שלהן, לפי מחקר שערך כבר במאה ה-16 פראצלסוס, שלימד רפואה על פי חוקי הטבע

מוטיבציה

מה מניע את הרגשות ואת המחשבות שלנו? מה מעורר אותנו לפעולה? ואיך נוכל לגייס את המוטיבציה כשאנו חשים חוסר אונים, תסכול וחוסר התלהבות אל מול האתגרים?

מידע או ידע?

אנחנו מוצפים במידע מכל עבר, והדרך הקלה להתמודד איתו היא להסתמך על תבניות המחשבה, התפיסות והדעות המוקדמות שלנו. אבל כמו שלימד אותנו סוקרטס, הדרך לגשת אל הידע, היא בהבנה שלמעשה, אנחנו לא יודעים דבר.

גלילה לראש העמוד
דילוג לתוכן